Ik bevind me nogal eens op Facebook en rond deze tijd van het jaar gaan daar 2 partijen of eigenlijk 3 weer tekeer. De voorstanders van vuurwerk, de tegenstanders van vuurwerk en de mensen die het niet uitmaakt of er geen partij in willen trekken.

Het leed van mensen en dieren die echt last hebben van de knallen wordt door voorstanders onder tafel geschoffeld met een zinnetje, ach het is maar 1 x per jaar.
Nee, het is niet `maar 1 x per jaar´ het is weken achter elkaar vanaf november tot diep in januari en soms zelfs nog later.
Het lijkt ook wel of de knallen elk jaar luider worden, vuurwerkbommen heet dat.

Het zinnetje `Ach de jeugd... ik deed er vroeger zelf ook aan mee.´ Oh oké dus dat rechtvaardigt het gedrag van de jeugd nu? (overigens doen volwassenen hier ook aan mee)
Vroeger zaten we als kinderen achterin zonder autogordel in de auto. Dat is nu ook weer prima? Vroeger kon je voor kinderen laboratorium sets kopen, waarmee je thuis experimenten kon uitvoeren. Mag dat nu ook weer verkocht worden? Vroeger reden we zonder helm op de brommer. Mag dat nu ook weer even?
Nee, dit soort dingen worden nu door de overheid verboden en door andere instanties worden de regels hierin gehandhaafd.

Veel dingen die vroeger wel konden, kunnen nu niet meer. Op de pof bij de bakker een brood halen, ze zien me aankomen nu.
Voor de goede orde... iedereen heeft in dit land rechten EN plichten. Jawel, we hebben ook plichten. Die zijn vastgelegd en daar heeft iedereen aan meegeholpen door te gaan stemmen. Daar kunnen we overigens weer een hele andere blog over schrijven, maar dat terzijde.

Maar goed, we moeten het maar allemaal 'even' over ons heen laten komen. Dat je af en toe met een hartverzakking een halve meter van de bank omhoog schiet bij een enorme knal is dus normaal blijkbaar. Dat er dieren en mensen met paniekaanvallen weggedoken zitten is dus blijkbaar normaal in deze tijd van het jaar.

Veel klachten worden met een lolletje afgedaan. Maar oh wee als deze mensen zelf iets overkomt wat hen hindert, dan moet de onderste steen boven, want dan hebben zij ook rechten.

Wat mij vooral schokte vandaag is het plaatje van het meldpunt Vuurwerkoverlast. Als er dan zoveel mensen zijn die er last van hebben, ook in plaatsen waar duidelijke regels al gelden over het afsteken van vuurwerk en ook op plaatsen waar het al helemaal verboden is inmiddels, waarom wordt het dan nog verkocht?
Als een peuter een knuffelbeer heeft waar het oog van loslaat, wat dan eventueel kan worden ingeslikt, dan wordt de hele partij knuffelberen uit het assortiment gehaald. Als de ijsjes bij de supermarkt toch niet erg op een rendier lijken, dan wordt alles uit de handel genomen en doorgedraaid. Zonde om eten weg te gooien als we hier nog andere mensen wellicht blij mee kunnen maken. Mensen die gewoon de smaak van ijs waarderen en het een zorg zal zijn of dat een rendier of uitgelopen drol moet voorstellen.

Dan moet de gemeente maar een grote vuurwerkshow organiseren... Van mijn belastingcenten? Waarom? Ik ga er toch niet naartoe.
Zolang er nog vuurwerk te koop is voor de consument zal er weinig veranderen. Mensen vinden vooral dat ze rechten hebben, maar vergeten heel gemakkelijk hun plichten en verliezen hun verantwoordelijkheidsgevoel.

En wat mij vooral steekt, dat men voorstelt dat je dan maar naar een 'vuurwerkvrij park' moet gaan met deze dagen. Dat er parken zijn die dit aanbieden is natuurlijk fantastisch, maar dan moeten ze aan de rand van het park buiten de hekken ook geen vuurwerk afsteken. Dus ik moet met mijn hond/konijn/kat/vogel maar even een huisje gaan huren en uit mijn huis gaan omdat andere mensen de regels overtreden?
Dit vind ik echt werkelijk TE ZOT voor woorden. Als men zoveel geld te besteden heeft aan vuurwerk, huur dan lekker zelf zo'n huisje en maak er een 'Vuurwerkpark' van. Dan kan ik gewoon in mijn eigen huis blijven, waar ik overigens gewoon hard moet werken rond deze tijd van het jaar.

Ik zie het helemaal voor me. Een park waar je naar hartenlust vuurwerk kan afsteken, elkaar kan bekogelen met rotjes, lekker in de kruitdampen kan vertoeven, samen gehoorbeschadigingen kan oplopen en gezellig op de eerste hulp van het erbij behorende ziekenhuis met je oog uit de kas en je afgerukte vingers je beklag kan doen over de lange wachttijden. Top! Dan verandert het bovenstaande kaartje in een rustig plaatje met slechts 1 grote groene stip "Knaldorp".
Degene die geld over heeft om vuurwerk te kunnen kopen, kan dit dus ook makkelijk bekostigen. Er gaat voor 25 miljoen de lucht in. Daar kun je samen toch een superleuke vakantie van organiseren. Als het vuurwerk dan op is wordt er als afsluiter een workshop georganiseerd 'Ruim je rotzooi zelf maar op'. Allemaal een bezem en een vuilniszak om gezellig samen de minivakantie af te sluiten.

Al met al gaan wij morgenavond ons ritueel voortzetten en om 22.00 uur naar bed toe. We nemen de honden mee in een vertrouwde omgeving, waar zij zich prettig voelen. Onze Delphi zal waarschijnlijk haar plas weer heel lang op gaan houden, want die zet geen poot over de drempel naar buiten als ze de lucht van afgestoken vuurwerk ruikt. Terwijl ik dit schrijf zijn er helaas alweer een aantal knallen geweest. Gelukkig voor ons nu ver weg. En heel stiekem hoop ik dat het plenst van de regen op 31 december en 1 januari.

Ik wens iedereen een veilige jaarwisseling toe, ja ook de vuurwerkafstekers, want de kosten voor de medische zorg en invaliditeit gaan namelijk ook van mijn belastinggeld af.