Weer een nieuwe baan voor de hond (pup). Onze studenten staan zo bol van de stress, dat ze het lumineuze idee hebben opgevat om dan sessies te plannen met puppy’s. Dan kunnen ze lekker knuffelen, stress verminderen en betere prestaties leveren. Er is al door voor- en tegenstanders gesproken en ik vind het meer dan bijzonder wat er allemaal naar voren komt uit die media uitingen.
Volgens RTL nieuws zijn er 10 honden op 160 studenten. Dus 16 studenten per pup. Dat is een behoorlijk aantal lijkt mij, tenslotte zijn er met die 10 hondjes ook nog eens 17 begeleiders mee.

En dan het bedrijf die dit geregeld heeft met de heel ‘toepasselijke’ naam wat aan katten refereert. Er wordt gewerkt met ‘tijdslots’ voor de studenten, dus er mogen maar een beperkt aantal van naar binnen tegelijkertijd. Hoeveel is dat? En kan de betreffende pup dat ook aan? En hoe weet je dat? Omdat ie lekker druk rondjes rent en met z’n staartje kwispelt (wat dus duidt op stress overigens en niet op blijheid).

Het megabedrag aan kosten voor de UvA is 400 euro. Nou, dat is een koopje lijkt mij. Dat is totaal een investering van € 2,50 per student. Dat kunnen ze vast wel verrekenen met het bedrag aan studiekosten die gerekend worden voor een studie tegenwoordig aan de universiteit.

Volgens het Parool schakelde de universiteit het dierencastingsbureau in, die dit “knuffelen” zien als socialisatietraining. Zo’n universiteit zou dan toch eerst ook eens de universitaire boeken mogen opslaan over de vraag wat socialisatietraining bij honden nu eigenlijk inhoudt. En als ze daar dan niet helemaal uitkomen, dan ga je dus naar een gedragsdeskundige op het gebied van honden, althans dat is wat mijn simpele “niet universitaire” brein mij vertelt. Want als ik er over twijfel wat de uitwerking op mensen is, ga ik toch ook naar een mensengedragsdeskundige of laten we dan liever een media casting hierop los. Leuk met 160 man in een huis zetten en kijken wat er gebeurt of zou dat misschien niet zo goed zijn voor de socialisatie van die mensen?

Zoals ook in het filmpje al verteld wordt, heeft een pup 20 uur slaap nodig per etmaal, dat is niet achtereenvolgend overigens. Dus de pup maakt iets mee, heeft daar een paar uur voor nodig om dit te verwerken en daarna kan deze weer wakker worden om iets nieuws mee te maken. Iets nieuws is overigens iets anders dan een overload aan prikkels en informatie. Gaan we rekenen, dan zijn de honden dus onderweg naar deze sessie toe, ik vermoed dat dit met een vervoermiddel gaat zoals een auto, en laten we zeggen dat ze een half uur reistijd hebben. Ze komen aan op de nieuwe locatie, mogen rond snuffelen (hoop ik) en zijn daar dus pak hem beet 15 minuten mee bezig. Dan is na de reis en de nieuwe indrukken al slaap nodig om deze ervaring te verwerken. Dat is dus al bijna een uur van het totaal aantal uren dat ze leren op een dag. Ze moeten daarnaast natuurlijk ook nog leren aan de riem te lopen, zindelijk te worden, etc. Nee, dan laten we er per pup een aantal mensen op los die natuurlijk gaan ‘knuffelen’. Wat wordt er verstaan onder knuffelen? Vindt de hond het überhaupt wel fijn om te knuffelen? Welke gedragsbegeleider is aanwezig om dit te monitoren? Het commentaar van de mevrouw van het castingbureau is dat ze knuffelen geweldig vinden en dat dit hoort bij de socialisatie. Ja mevrouw, maar dan wel in beperkte mate. Niet met zoveel mensen zo’n lange tijd achter elkaar om daarna weer een sessie met nieuwe mensen om de oren te krijgen.

Volwassen honden worden speciaal getraind voor dit soort doeleinden. Oftewel, krijgen een opleiding samen met de eigenaar om te zorgen dat het in goede banen loopt en ook deze honden zijn maar ‘beperkt houdbaar’, oftewel, kunnen niet tig sessies achter elkaar aan met zoveel mensen.
Wat zou er in de media verschijnen als het gaat om 10 kinderen van pak hem beet 1 à 2 jaar oud, die zijn gecast door een castingbureau en voor 400 euro mogen gaan knuffelen en spelletjes doen met studenten.

Laten we even in sessies rekenen…
160 studenten verdeeld over 10 kinderen (puppy’s) is 16 per kind (pup) dat verdelen we over 4 sessies van bijvoorbeeld een kwartier met een kleine pauze van 5 minuten ertussen. De sessies probeer ik beperkt te houden, gezien de kinderen (pups) anders wel wat snel moe kunnen worden. Er zijn gemiddeld 1,7 begeleiders (17 begeleiders op de 10 pupjes, zoals eerder vermeld) per kind (pup).
Totaal zit ik nu per sessie op 1 kind (pup) en 5,7 mensen gemiddeld, de ene krijgt dan 5 en de andere 6 volwassenen om de oren. Na dit kwartier van overload aan informatie (voor de pup ook nog geuren erbij gerekend) staat na 5 minuten pauze weer zo’n groepje klaar om gezellig te ‘knuffelen’ en te spelen. De studenten gaan ontspannen aan de tentamens en de kinderen krijsen, huilen, e.d. van vermoeidheid. (de pups worden overigens ook erg druk als ze moe zijn). Er wordt ook ergens gezegd dat als ze moe zijn, ze kunnen gaan slapen, maar ja, dan baal je wel als je juist in die knuffelsessie zit met die pup die dan heerlijk ligt te pitten.

Als je het verhaal met kinderen in gaat kleden dan klinkt het toch wel even wat anders in de oren, maar voor de pups is dat net zo heftig, als het niet heftiger is.
Al met al vinden we er met z’n allen weer wat van, alleen krijg ik nergens een indicatie van hou oud die pups nou eigenlijk zijn. Ik neem aan nog voor de 12 weken, want volgens de overleveringen kun je een hond alleen in die eerste weken socialiseren, wat overigens ook alweer achterhaald is.

Krijgen we nu ook van die self made mensen met pups, die dat ook wel even gaan doen? Net zoals bij de therapiehonden? Moeten we ons niet een keer achter de oren gaan krabben en gewoon niet altijd maar andere wezens gaan inzetten, omdat het zo leuk lijkt.

Puppy's horen de wereld te kunnen ontdekken op hun eigen manier en moeten kunnen aangeven wanneer het te veel is. Zij mogen zich ontwikkelen op hun eigen tempo, net zoals mensen, en naar hun eigen vermogen. De ene pup is de andere niet, en zelfs uit 1 nest zijn er al zoveel verschillen.

Oh en voor de studenten. Beste UvA voor het wereldbedrag van € 2,50 per student kunt u best nog iets anders leuks bedenken voor ze. Een kopje rustgevende kamille thee met een paar druppels essentiële olië bijvoorbeeld? Paar yogamatjes in de ruimtes die toch al in de agenda bezet waren gemeld en lekker laten chillen die arme adolescenten. Wellicht is het ook een idee om met pas geboren kinderen een betere socialisatie op te starten, zodat ze niet zo enorm hoeven te stressen van een paar tentamens op latere leeftijd. Stukje socialisatie is altijd goed, toch? Meteen maar als kleuter eraan wennen dat het leven best wel lastig kan zijn in je pubertijd en daarna. Volgens mij heeft de UvA best hele goed geschoolde mensen rondlopen, die daar wel wat mee kunnen. Laat de dieren lekker dier zijn en los vooral je eigen problemen op.

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4451331/puppy-room-voor-stude…
• voor 10 hondjes en 160 studenten. Aanmelden voor een knuffelsessie van een kwartier
• Marloes, die benadrukt dat in de puppy room het welzijn van de dieren voorop staat, regelde de puppy’s via het dierencastingbureau. De tien hondjes komen mee met zeventien begeleiders en per tijdslot mag er maar een beperkt aantal studenten de kamer binnen. De hele actie gaat de Universiteit van Amsterdam (UvA) 400 euro kosten. Maar dan heb je wél relaxte studenten.
https://www.parool.nl/amsterdam/hondentrainers-knuffelen-met-pups-op-uv…
• Binnen drie kwartier waren alle 160 plekken voor twee knuffelsessies van twee uur vergeven.
• Volgens de universiteit, die een dierencastingbureau inschakelde om de puppies te scouten, is het knuffelen met studenten onderdeel van een socialisatietraining.
https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/knuffelpuppy-s-voor-zenuwelijers…
• Knuffelpuppy’s voor zenuwlijers door John Bas
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/puppys-knuffelen-verlaagt-stress-ma…