hondjes

We zijn tijdelijk dakloos en verblijven, totdat we een andere woning kunnen betrekken, in een bungalow op een park dat hondvriendelijk is. Dat staat uitgebreid op de website en duidelijk bij de keuze van de bungalows op de website dat er hondenbungalows zijn. Voor aan de ingang van het park staat een enorm bord met daarop geplande hondenactiviteiten.

Op de website en in de voorwaarden die bij aankomst worden verstrekt, staat duidelijk omschreven dat er een aanlijnplicht is voor alle honden zowel in als om het park. Dus geen losloopgebied. Tot dusver vrij duidelijk.

Dit weekend is er een activiteit met honden en er verblijven nu op het park zo'n honderd Bordeaux doggen die met hun eigenaren diverse bungalows bezetten en een weekend vol activiteiten hebben gepland.

Dat betekent voor ons met onze honden ook even aanpassen, want we kennen het ras wel, maar de honden persoonlijk niet. En de ene hond is de andere niet. Dus pakken wij dit weekend de auto en rijden met onze viervoeters naar een andere locatie om daar uit te laten. Conflictvermijdend gedrag van onze kant zullen we maar zeggen. Maar dat liever dan onnodige confrontaties met onbekende honden. Mijn honden vinden ook niet alle honden leuk en een nare ervaring is voor geen enkele hond of eigenaar prettig.

Daarnaast zorgt een conflict met een dergelijk grote hond eerder voor gaatjes en verwondingen en daar zit niemand op te wachten.

Wij houden de honden dus even wat meer binnen met de gordijnen redelijk gesloten.

De huisjes staan vrij aan de wegen van het park, dus zonder omheining, maar met voldoende ruimte tussen huisje en de weg.

Helaas zijn er altijd mensen die niet beseffen dat sommige honden elkaar gewoon niet leuk kunnen vinden en ondanks een aanlijnplicht in en om het park zien we diverse honden van diverse rassen los rond hobbelen. Gisteren liep er een hond los voorbij, terwijl ik mij buiten voor de bungalow bevond en ik sprak de eigenaar aan dat er op dit park een aanlijnplicht is. Het is echt heel bijzonder wat voor blikken en commentaar daarna worden geuit. "Hij doet toch niks" was hier ook weer de standaard reactie. Vervolgens loopt deze loslopende hond richting mij en de bungalow waar mijn 4 "schatjes" geur van krijgen. De hond wordt teruggeroepen, maar de nieuwsgierigheid wint van het gehoor en de hond wil pontificaal naar binnen gluren. Dat is iets te dicht in de comfortzone van één van mijn schatjes en met z'n allen laten ze luid en duidelijk weten dat de lijfelijke afstand echt niet oké is zo dichtbij. Omdat er enkel glas zit in de kozijnen ga ik er tussen staan en probeer de hond rustig met gebaren en geluid te verwijderen bij mij en het raam achter mij. En blijf vooral rustig in zo'n situatie, want gestreste hond en gestreste eigenaren zijn in zo'n situatie het minst handig. Uiteindelijk komt de eigenaar de hond maar zelf ophalen, wat ik overigens toch een heel verstandige beslissing vond, en kreeg ik het standaard zinnetje "Dat doet ie echt anders nooit" te horen. Waarop mijn antwoord kwam, "tja, dat zie ik".

Verder maak ik er geen woorden aan vuil, maar mijn verbaasde opgetrokken wenkbrauwen en mijn blik van "TJA" zeiden waarschijnlijk meer dan voldoende om de eigenaren te doen besluiten om toch de hond maar aan te lijnen.

hondjes 2

Waar ik mij telkens weer over verbaas is dat mensen gewoon echt niet meer zelf na kunnen denken. En lezen ze nou nooit kranten of facebook en kijken ze nou nooit naar de tv waar de laatste tijd genoeg berichten zijn geweest over doodgebeten honden en confrontaties met honden...

Naast mij hebben ze 3 honden die gewoon los buiten liggen. Nou heb ik daar geen moeite mee, dan hou ik mijn honden wel binnen, maar er rijden auto's, lopen andere honden en er fietsen en lopen geregeld mensen voorbij en stel nou dat een voorbij lopende hond het spannend vindt en er een reactie ontstaat. Dan zijn de klapkaakjes van de Bordeaux Dog toch wel iets om rekening mee te houden. Maar blijkbaar kom ik van een andere planeet en heb ik een vooroordeel en zijn alle Bordeaux Doggen (BD) compleet in elke situatie te vertrouwen. Maar toch, stel dat de hond die voorbij loopt een klein K* keffertje (KKef) is, je weet wel die rot hondjes die altijd conflicten veroorzaken, en die krijgt ruzie met de klapkaakjeshouder. Dan trek ik het liefst het gordijn van mijn bungalowtje dicht. Op zo'n live bloedbad voor de deur zit ik echt niet te wachten.
Ik wil wel even duidelijk stellen dat ik met de BD en de KKef helemaal geen problemen heb, maar ik zie de 'match' simpelweg niet bij een eventuele confrontatie. Dan heb je alleen maar weer verliezers. Zowel de honden als de eigenaren zijn weer de grote verliezers.

Ik had het niet zo heel verkeerd bedacht overigens. Vanochtend zit ik buiten een kop thee te drinken, mijn honden binnen, want naast me zijn de honden weer los bij het huis. Een man met twee BD's aangelijnd komt voorbij, zegt ons vriendelijk goedemorgen en loopt langs de buren, waar de twee BD's direct op reageren en afstormen op de aangelijnde honden. De voorbijganger zien we bijna op z'n tandjes remmen op de weg, er hangen tenslotte nogal wat kilo's aan de lijn. De honden reageren met grommen, blaffen en ik denk bij mezelf, daar heb je het gesodemieter al. De buren schreeuwen de honden terug en moeten ze uiteindelijk ophalen en die krijgen er nog even van langs. Het loopt gelukkig met een sisser af dit keer.

Het was voor mij ook niet een kwestie van of het zou gebeuren, maar wanneer het zou gebeuren. En dat was dus vandaag.

We zingen dit weekend weer uit en we zijn alweer benieuwd naar de eventuele nieuwe buren volgende week.

Ondertussen rijdt er een echtpaar op de fiets voorbij. Bij het huis van de buren met de drie honden, die voor nu even binnen zitten, komt een enorm geblaf en de mensen op de fiets schrikken ervan. Mijn honden zijn niet doof (eentje overigens wel, maar bij activiteit blaft ze vrolijk mee) en reageren vervolgens ook op deze fietsers (goed voorbeeld doet goed volgen) en het hoofd van de dame op de fiets staat op onweer, waarna ze de opmerking laat vallen: "Het stikt hier van die dingen". Mijn echtgenoot spreekt daarop: "Ja, tis een hondvriendelijk park". En de reactie: "Nou, als ik dat had geweten, dan had ik hier niet voor gekozen".

Wij kijken elkaar verbaasd en hoofdschuddend aan. Hoe blind en doof kun je zijn als je een bestemmingskeuze gaat maken.


TIPS!

  • Voor de mensen die een bungalow gaan boeken: Check de website en lees de voorwaarden, dat scheelt teleurstellingen als men een hondvrij park wil boeken.
  • Voor de mensen met honden die een bungalowpark/camping boeken: Neem je verantwoordelijkheid en lijn de hond aan. Er zijn van die pennen die je in de grond kunt steken, er bestaan hekjes en omheiningen die je mee kunt nemen en ja er zijn echt ook honden die elkaar gewoon niet leuk vinden, ongeacht ras, grootte en persoonlijkheid.

Ook al doet jouw hond "niets" er kan altijd "iets" gebeuren als honden elkaar toch niet zo leuk vinden.

  • Honden die er bijtwonden en een trauma aan over houden of doodgebeten worden zijn verliezers,
  • Honden die bijten en in beslag worden genomen of ingeslapen worden zijn verliezers,
  • Eigenaren van een gewonde, getraumatiseerde of dode hond zijn verliezers,
  • Eigenaren van een in beslag genomen of ingeslapen hond zijn verliezers.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen deze blog "echt begrijpend" zullen lezen.