Ietwat saaie week... Ik mis de honden en mensen. Maar vanaf morgen gaan we weer op normale snelheid draaien. Bij ons thuis is het nog 27 graden, ondanks dat ik alles open heb staan. Maar ja bij geen zuchtje wind waait het dan ook niet even lekker door. En toch geniet ik van de zomer. Zonder jas naar buiten is zo mijn ding.

Ondertussen thuis wel veel gedaan, uiteraard de administratie einde kwartaal, veel opgeruimd... we hebben zo'n 6 zakken kleding uit de kasten getrokken gisteren... en voor de zaak weer van alles geregeld. Daar kwamen die 'vrije' uurtjes weer van pas. Vandaag gaan we verder met opruimen. Van de week maar naar de kringloop met die baal kleding of zal ik het toch maar aan het Leger des Heils geven? Ben ik nog niet uit. Weggooien is zonde in ieder geval.

Daarna is het goede voornemen om nog meer te gaan ruimen. Ik ben zo iemand die dingen weggooien gewoon zonde vindt als het nog in goede staat is. Dan bewaar ik het 'nog maar even' en kom er na 2 jaar achter dat ik er helemaal niks mee doe. Soms weet ik ook niet meer dat ik bepaalde spullen nog heb. Dat zorgt dan weer voor leuke verrassingen en herinneringen. Ik heb altijd bewondering voor mensen die zomaar hup overal afstand van kunnen doen. Toch maar eens een account op marktplaats maken, misschien dat andere mensen hiervan nog blij worden. En zo heeft elk mens z'n eigenaardigheden.

Ik vroeg me gisteren af waardoor ik toch zo'n moeite heb met wegdoen van spullen. En dat is eigenlijk geen wonder. Mij is altijd met de paplepel ingegoten dat je zuinig moest zijn op je spullen ben ik altijd heel bewust gemaakt van de waarde van spullen. Dat is ook weer de reden dat ik zoveel moeite heb met al het afval wat we produceren met z'n allen. Ik sta elke week weer verbaasd wat een afval we hebben van onze dagelijkse boodschappen en zo. Alles zit in verpakkingen en ompakkingen. Een plastic bakje, folie er omheen en een kartonnen doosje. Koop je een apparaat, dan heb je een klein apparaatje in een kartonnen verpakking gelegd, alle onderdelen in een plastic zakje, soms nog met zo'n metalen bindertje, een dik boekwerk in 20 talen bijgevoegd en alles weer in een mooie omdoos.

Een berg afval, zonde eigenlijk. 6 flesjes water in een plastic ompakking. Daar heb ik laatst een Dopper flesje voor in de plaats gekocht. Gewoon bijvullen met kraanwater wat in Nederland van prima kwaliteit is. Scheelt weer een hoop afval.

Hoe ouder hoe gekker? Zal wel, maar het stoort me soms echt dat we in zo'n weggooimaatschappij leven. Ik probeer zoveel mogelijk te hergebruiken en sowieso mijn afval goed te scheiden. En dan lees je een bericht dat het drinkwaterverbruik zo ontzettend is gestegen met dit warme weer. Is ook niet verwonderlijk. De zwembadjes zijn massaal uitverkocht en worden thuis gevuld met drinkwater. Dat zijn immens veel liters bij elkaar. Dan krijg ik toch stiekem zo'n beeld in mijn hoofd van die mensen die met emmers en jerrycans water moeten halen bij een bron of put.
Neemt mij in herinnering ook weer terug naar vroeger, toen ik met mijn ouders kampeerde. Daar haalden we ook altijd water bij zo'n tappunt. En in mijn beleving hadden we minder afval in die tijd.
Overigens zijn die zwembadjes zo goedkoop dat ik vermoed dat er weer een hoop op de afvalberg gaan belanden na het warme weer. Volgend jaar haal je gewoon weer een nieuwe... toch?
Ik heb in de schuur nog zo'n ouderwetse grote teil staan. Daar heb ik als kind ook wat in gebadderd, we hadden hem van mijn oma gekregen. Maar dan zie je dat die dus weer zo lang meegaan... die is toch zeker al zo'n 70 jaar oud of zo.

 

Maar goed, ik ben in ieder geval grootgebracht met het idee dat je niet moet verspillen. En in de loop der jaren verzamel je dan echt een hoop zooi. Tijd voor ruimte in mijn huis en ruimte in mijn hoofd en nog bewuster worden van de spullen die we aanschaffen.
En ik dacht misschien is dat wat voor een blog om op te schrijven en mensen helpen toch weer wat bewuster te worden hiervan.

Het is ook allemaal zo makkelijk in de winkel en we hebben het allemaal zo druk, maar toch...
Een schaaltje gesneden fruit kopen kan vervangen worden door 3 stuks los fruit en een mesje te gebruiken.
Een schaal met plakjes kaas en worst kan eenvoudig zelf worden vervaardigd.
Een gourmetschotel of barbecue pakket is toch zelf ook snel gemaakt.
Kant en klare sandwich? Smeer je toch zelf even een bammetje.
Gesneden kipreepjes of kipblokjes, gesneden hamreepjes, nasi vlees, gesneden.... ??? snij het gewoon zelf, weer een verpakking minder. En ik bedenk me ineens dat alle vlees inderdaad voorverpakt is. De slagerijen in de supermarkten zijn uitgestorven, dat scheelt personeel uiteraard. Betekent dus ook dat je gebonden bent aan 5 filetlapjes of 300 gram of 500 gram gehakt. Dat werd ooit in zakjes verpakt en nu dus allemaal in bakjes. En thuis pakken we de bakjes om in zakjes om het in de juiste porties in te vriezen. pfffff

Wat een gemier in mijn hoofd. Misschien toch een tik van de warmte meegekregen hahaha... Ik ga maar weer eens spullen uit de kast trekken, mezelf verwonderen dat ik die spullen nog heb en wat herinneringen ophalen.
 
Bewustwording begint bij je zelf. Ik ga snel aan de slag!

Ach kijk een krulspelden set... ja, die ziet er nog prachtig uit. Hoeveel jaar heb ik die niet gebruikt ?? ongeveer 12 jaar. Die mag dus weg...