Werken, wat is werk? Iets wat je moet doen, iets wat je wil doen? Voor mij is werk datgene wat ik niet zo heel graag doe. Opruimen, schoonmaken, het is niet zo mijn ding. Dat is voor mij werken. Iets waar ik me toe moet zetten. Studeren voor een examen is voor mij ook werk. Doe ik ook niet graag. Ik vind het fantastisch om nieuwe dingen te leren en er over te lezen, maar studeren om een toets af te leggen, dat doe ik niet graag. Ik heb een nacht achter de pc gezeten tot 03.00 uur. Heb ik gewerkt? Nou, nee niet echt, ik vond het leuk om te doen, dat er wat tijdsdruk achter zat was minder plezierig, maar goed het resultaat is er en dan ben je best trots dat je een eigen website hebt gemaakt.

Lekker aan de slag met dingen die ik leuk vind. Sommige mensen noemen het werk, ik noem het plezier! Mensen ontmoeten en begeleiden. Dat ik daar geld mee verdien, tja, je zou het werk kunnen noemen dan, maar voor mij is het mijn passie. Op feestdagen ben ik ook bezig met mijn passie. Het is dan wat rustiger tijdens de lessen, maar dat boeit mij niet. De cursisten die er wel zijn op die dag genieten van heel veel persoonlijke aandacht en soms dus een privéles. Heerlijk is dat, je volledig kunnen richten op 1 of 2 mensen. Soms is het ook nog eens net even nodig om een bepaalde oefening duidelijk te maken en om mensen net dat stukje zekerheid mee te geven wat nog ontbrak. Ik neem dan mijn eigen vriendje mee. Mijn Pandaman die me assisteert tijdens de les en waarmee ik zo fijn dingen kan laten zien. Ik ben ook wel blij dat hij nu een leeftijd heeft bereikt dat het wat makkelijker kan.

En soms is er tijdens het uitvoeren van mijn passie toch weer een stukje werk te vinden. Zo'n einde van het kwartaal als alle cijfertjes moeten kloppen. Ik prijs me dan weer gelukkig als alles de deur uit kan naar de boekhouder, die de puntjes op de i zet voor me. Fijn dat er mensen zijn met een ander passie en dat je met elkaar mag samenwerken. Ik maak graag gebruik van mensen met een andere passie. Mijn auto breng ik naar de garage, die mannen daar vinden het heerlijk om te klussen aan de auto. De tuin, daar zijn mensen met een tuinpassie voor en laatst heb ik iemand ontmoet met een passie voor het uitspitten van verzekeringen, hypotheken en dat soort dingen... die dingen die mij niet boeien, maar waar ik graag weer iemand voor inhuur, zodat we samen kunnen genieten van onze passies en elkaar kunnen helpen om te voorzien in ons levensonderhoud. Elke deurklink die je vastpakt kost nou eenmaal geld tegenwoordig.

Voor sommigen is het lastig te bevatten dat de passie die ik ten uitvoer breng geld kost en dat er betaald mag worden om daarvan te kunnen leren en profiteren. In het begin vond ik het dan ook moeilijk om voor mijn diensten geld te moeten vragen. Ik doe tenslotte iets dat ik leuk vind. Ik voelde mij dan soms ook verplicht om me te verdedigen dat ook ik kosten heb aan huis, huishouden, boodschappen, verzekeringen, huur van de locatie, spullen die aangeschaft moeten worden voor de hondenschool om de lessen te kunnen verzorgen, de instructeurs die betaald dienen te worden, opleidingen, cursussen en workshops om kennis te onderhouden, het onderhoud van mijn auto, brandstof, de dierenarts, eten voor de honden en vele andere verplichtingen. En er is niemand die mij zomaar een pakje geld geeft aan het einde van de maand.

Wat ik doe is dus geen vrijwilligerswerk, die naast een regulier betaalde baan gedaan wordt. Nee, dit is mijn beroep, dit doe ik om mijzelf te kunnen voorzien in mijn levensonderhoud. En ja, dit is iets wat ik heel graag doe en waar ik ontzettend veel plezier in heb. En daar ben ik 24/7 mee bezig. Als ik 's morgens opsta, dan is het eerste wat ik doe de honden uitlaten en daarna ga ik direct aan de slag. Ja, de hele dag tot en met 's avonds en soms 's nachts. Ik ben directeur, office manager, financieel medewerker, marketing manager, hondenuitlaatservice, huisvrouw, redacteur, it-medewerker, auteur, vormgever, kok, administratief medewerker, instructeur, sociaal medewerker, coach, trainer, opleider, etc. etc.

Als ik mensen vertel dat ik na 5 jaar weer eens een weekje 'vakantie' ga nemen, dan wordt er vaak verbaasd gereageerd. Waarom ga je niet gewoon? Nou, dat kost geld. Als ik geen lessen draai, dan verdien ik niks. Maar dan heb ik wel kosten van de vakantie. Dat is dus dubbel op. Niets verdienen, maar wel moeten betalen. Dit jaar combineer ik een paar dagen vrij met afspraken in het buitenland voor mijn passie (werk?) om te zorgen dat het volgende project ook weer een succes kan worden. Investeren dus. En dat is wat je als zelfstandig ondernemer doet. Investeren in datgene wat iets op kan leveren, maar eerst geld kost.

Vergeet niet dat van elke euro die verdiend wordt door een zelfstandig ondernemer, er 21% btw over afgedragen dient te worden. Daarna komt de inkomstenbelasting er nog overheen en dan hebben we het nog niet over de verzekeringen en andere kosten die er nog vanaf gaan.

Dus als mensen mij aangeven dat het duur is om een workshop of les te volgen, dan vraag ik of zij werken voor een baas/bedrijf en of zij daar een salaris voor ontvangen. Of zij moeten betalen voor boodschappen, het rijden in een auto, de garage betalen, de boekhouder betalen, de tuinman betalen, een vakantie betalen, uit eten gaan en daarvoor meer betalen dan dat ze het zelf koken, betalen voor een concert van een artiest, betalen voor een cursus i.v.m. bijscholing voor hun werk.... Ja, dat is toch normaal??!! Inderdaad, dat is dus net zo normaal als dat ik voor mijn diensten geld mag vragen. In de hondenwereld is het woord 'commercieel' een beetje vies woord. Ik pleit al jaren voor een verschoning van dit woord. En laatst bij een congres kwam naar voren dat commercieel zijn echt niet zo vies is. Verrassend... voor mij niet. Ondernemen betekent hard werken. Het voordeel van ondernemen is wel dat je met iets bezig mag zijn wat je zelf leuk vindt. Dat je geld mag verdienen met je passie.

Tegenwoordig schroom ik dan ook niet meer om gewoon mijn prijs te vragen. Zolang ik kwaliteit lever, mag dat ook betaald worden. Een keuze die gemaakt moet worden om te kunnen leven in onze maatschappij. Ik zeg niet vaak 'moet', maar ja we moeten nu eenmaal belasting betalen en meegaan met de tijd, anders kun je als zelfstandig ondernemer niet overleven.

Dus hardwerkende zelfstandig ondernemers van hondenminnend Nederland, commercieel zijn is niet vies of raar, maar een goed recht voor mensen die kwaliteit leveren en zich bijscholen en kennis vergaren om andere hondenminnende mensen te helpen, begeleiden en te plezieren, om honden te helpen een mooier leven te kunnen hebben.

De ene noemt het werk. Ik noem het mijn passie.
Mijn dagelijkse bezigheden zijn mijn passie. Ik verdien geld met mijn passie. Ik leef voor en van mijn passie. Ik geniet van mijn passie. Mensen helpen en begeleiden. En dat daar ook nog honden bij aanwezig zijn, maakt het alleen maar superleuk, interessant en maakt het nog waardevoller om mee bezig te zijn.
Ik doe dit met mijn hart, ziel en zaligheid. Ik bevind mij in een flow van zaken doen en bezig zijn met mijn passie.

Doe jij ook wat je leuk vindt? Is jouw leven en datgene waar je geld mee verdient waardevol? Kun je daar je passie in kwijt? Vind je daar je passie in terug? Maak ik je nu bewust van iets? Ga je zelf iets ondernemen? Vind je dat te lastig?