Facebook en naakte paarse mannetjes…

We hebben weer een nieuwe hype… allemaal van Facebook.
Na het zien van het trieste filmpje van een tv programma, wat zogenaamd allemaal satirisch schijnt te zijn, lopen duizenden mensen weer als schaapjes achter iets aan. Hoe je zelf meedoet aan negativiteit kweken op een zogenaamde positieve manier. En SO WHAT als de beste meneer veel geld verdient. Wat is daar zo vies aan? Het was een superslimme zet en hij heeft zich daar 20 slagen voor in de rondte gewerkt. Ja, hij is nog jong, super toch? En hij werkt er nog steeds. Zit niet op een bootje z’n centjes op te maken met niks doen. Er wordt druk op hem uitgeoefend voor iets wat al lang en breed geregistreerd staat door andere instanties. Er moet toch ergens een zondebok gevonden worden. Denk je nu werkelijk dat alleen Facebook deze reclame trucks gebruikt? Vroeger toen ik pas in het bedrijfsleven stapte konden we al lijsten met gegevens kopen, waarmee we konden gaan bellen om klanten en afspraken te genereren. En met de komst van de computer werd het nog veel eenvoudiger om aan die gegevens te komen.

Zodra je geboren wordt tegenwoordig, is alles al geregistreerd en de mens wordt overal in gevolgd. Ik snap dat je reclames wellicht irritant vindt (vind ik ook), maar tijdens het bezoek aan internet, via welke kanalen dan ook, wordt toch wel alles geregistreerd en dat is heus niet alleen door facebook. En zeg nou zelf. Het is toch fijner om een reclame te krijgen van iets wat bij jou in de buurt is, dan een onverstaanbare reclame voor een Russisch product.

Niet alleen Facebook bevat veel negatieve informatie en artikelen, maar heel internet staat er vol mee. En alles wordt gedeeld. En daar zit hem nou juist de kneep. Wie deelt wat? Er wordt zoveel informatie gedeeld wat niet eerst door de persoon zelf is gescand. De deler is dus de boosdoener. Als er een artikel staat van 2012 en ik deel dat vandaag als waarheid, dan wordt het tig keer bekeken, tig keer gedeeld, voordat er iemand zegt… Hé maar dit is een oud artikel. Dat is dan te laat, want het bericht is al verspreid. Wie is er dus debet aan de negatieve verhalen en aan de informatieverspreiding waar nu over wordt gevallen. Precies de mens zelf. In den beginne toen ik lid werd van Facebook, stond daar duidelijk een privacy verklaring. Als je daarmee akkoord gaat, dan weet je dat er dus informatie wordt verspreid. Een aantal jaren geleden kwam er nog eens zo’n waarschuwing met de vraag of je alsnog akkoord ging.

En denk nou niet, dat als je Facebook eruit gooit dat het daarmee klaar is. Elke website die je bezoekt wordt geregistreerd, elke aankoop die je via internet doet staat geregistreerd, ze weten alles al van je. Camera’s op straat, drones in de lucht, de flitspaal bij het verkeerslicht. En dan nog de vakantiekiekjes die door jan en alleman genomen worden met ook nog wildvreemde mensen op de achtergrond. Die mensen worden onbewust ook blootgesteld aan exposure. Oh en vergeet alsjeblieft niet de satellieten boven ons in de lucht.
Iedereen die een computer, laptop, tablet, telefoon of ander digitaal middel heeft om te communiceren is de Sjaak! En dat kan niet meer worden teruggedraaid, ook niet als je vandaag nog stopt met al deze apparaten te gebruiken.

Laten we iets positiefs halen uit het hele Facebook verhaal. We zijn toch al blootgelegd aan de wereld, dus laten we er iets moois mee doen. Ga eens na hoeveel kennissen/vrienden je erbij hebt gekregen… Nee, niet die negatieve gedachte laten opkomen welke eikels je al hebt verwijderd of geblokkeerd… De afgelopen weken ontmoette ik diverse mensen die ik nog alleen via facebook kende. Wat een leuke mensen en wat een enorme positieve energie heb ik gekregen van die ontmoetingen. Het leuke is dat we meteen gesprekstof hadden, omdat de klik al via Facebook was gelegd. Het leverde mij heel veel op in ieder geval.
En hoe leuk is het om vanaf de andere kant van de wereld toch contact te hebben. Ik heb de laatste maanden contacten op gedaan over de hele wereld en overal te wereld zitten mensen met ideeën en gedachten die ook bij jou passen. Ik heb al 90 dagen geen tv gekeken, maar ontzettend leuke, humorvolle avonden beleefd met Facebook. Natuurlijk komen er ook nare berichten voorbij, maar dat heb ik ook als ik het nieuws op tv aan zet.

Soms zitten mijn man en ik allebei apart op het net en delen dan informatie mondeling met elkaar wat we zien. We hebben leuke gespreksstof, lachen erom met elkaar en voeren er discussies over. Leuke dingen, interessante dingen, ik ben zoveel wijzer geworden na het gerichte gebruik van internet. Artikelen, wetenswaardigheden, hoe ik stekjes kan planten om een moestuin te beginnen, hoe ik milieubewuster kan omgaan met bepaalde zaken, wat de laatste ontwikkelingen zijn op ons vakgebied, hoe ik een bepaald recept kan maken, etc.

Nu wij zelf aan de andere kant van de wereld zitten, kan ik door alle techniek nog gewoon met familie en vrienden blijven communiceren. Waar er vroeger 6 weken op een brief gewacht moest worden heb ik nu binnen enkele seconden datgene wat op dit moment belangrijk is voor me.
Heb je geen zin in negatieve zaken, klik het niet aan, scrol er voorbij of ontvriend mensen die je irriteren of pijn doen. Zeg je lidmaatschap op van groepen waar je jeuk van krijgt. Start zelf een leuke groep om dingen te delen. En als je er geen zin meer in hebt, stop er dan mee. Zoals Doe Maar ooit zong: “Er zit een knop op je tv, die haalt je zo uit de puree.” Die virtuele knopjes zitten ook op je pc, tablet of telefoon. Maak jezelf gelukkig door keuzes te maken.

Elke keuze die je maakt is de juiste keuze, zolang je er maar achter staat op dat moment.

Laat je je leiden door een kneus die een paar zogenaamde satirische zinnen de wereld ingooit, dan is dat jouw keuze. Ga je eerst op onderzoek uit en maak je bewust een beslissing, dan is dat jouw keuze. Zit je alleen maar te klagen en te schelden, dan is dat jouw keuze. In dat geval zal ik je niet meer volgen of liken overigens. Kijk wat het je oplevert en waarom het je datgene oplevert. Maar maak ik godsnaam je eigen keuzes en loop niet als makke lammetjes achter een uitspraak van een ander aan. Voor alle mensen die om de verkeerde redenen Facebook verlaten, vaarwel. Voor de mensen die ik nog spreek volgende week, welkom. Mij heeft het in ieder geval meer dan fantastische dingen opgeleverd, de hele sociale media. De voor mij negatieve dingen laat ik los en scrol ik vrolijk door.

Neem nou de zeer zeldzame plant (orchis italica pyramid monkey orchid) met de naakte paarse mannetjes. Dat is toch Hilarisch! Ik wist echt niet dat ie bestond. Maar doordat ik met geweldige mensen verbonden ben via Facebook, heb ik er weer ‘leuke en interessante’ kennis bij.